Sluizen Gouda

In opdracht van hoofdaannemer Slangen Staal, die de renovatie van de Kock van Leeuwensluis te Gouda uitvoert, heeft Multi-Tuin en Landschap (MTL) de hardhouten remmingswerken vernieuwd.

De schutsluis/keersluis tussen de Nieuwe Gouwe en de Turfsingel is gebouwd in 1941 – 1942. De sluis werkt nog steeds, maar is als gevolg van veelvuldig gebruik versleten. Dit zorgt voor veel storingen en ad hoc onderhoud aan het waterwerk. Het werd daarom tijd om de sluis grondig te renoveren. De sluis is een rijksmonument, daarom mag de uitstraling niet veranderen. Opdrachtgever Hoogheemraadschap van Rijnland heeft eind 2019 opdracht gegeven de sluis volledig te renoveren.

Ook het remmingswerk was aan vervanging toe. Vooral de hardhouten palen, blokken en gordingen zijn door de tijd heen gaan rotten. De stalen onderdelen waarmee de gordingen aan de palen zijn bevestigd, waren aangetast door corrosie.

MTL heeft het oude remmingswerk gedemonteerd en het bestaande materiaal deels hergebruikt. De palen zijn net onder de waterlijn afgezaagd en met behulp van stalen koppelbussen en hardhouten opzetters verlengd. Het staal is gerestaureerd en geconserveerd. Hierna is alles weer in de originele staat gemonteerd. Het remmingswerk kan weer jaren mee.

Opdrachtgever: Hoogheemraadschap van Rijnland

Hoofdaannemer: Slangen Staal B.V.