Aanleggers van de leefomgeving

Waterwerken

Het aanleggen van beschoeiingen en damwanden, oevervoorzieningen, bruggen, steigers, vlonders en kunstwerken is één van de kerntaken van MULTI-TUIN en LANDSCHAP. Wij beschikken over vakmanschap en materieel om vele verschillende soorten waterwerken uit te voeren. In een waterland als Nederland is bescherming tegen het water van groot belang, maar door het water zijn er ook vele recreatieve mogelijkheden. Dankzij onze jarenlange ervaring met de aanleg en het onderhoud van waterwerken weten wij voor iedere situatie een passende oplossing te vinden. Wij adviseren u daarom graag over de verschillende mogelijkheden.

Oeverbescherming

Aanleg van beschoeiingen en damwanden

Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van beschoeiingen en damwanden. Beschoeiingen en damwanden worden gebruikt om oevers te beschermen tegen afkalving. Beschoeiingen bestaan vaak uit schotten met palen, maar kunnen ook bestaan uit palenrijen. Wij beschikken over het juiste materieel om zowel vanaf het land als vanaf het water oeverbescherming te kunnen plaatsen.

Het hout dat wij gebruiken voor onze beschoeiingen is afkomstig uit bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd (gecertificeerd hout). Voor waterwerken komen een beperkt aantal soorten tropisch hardhout in aanmerking, omdat de beschoeiing anders niet lang genoeg goed blijft. Voor constructiedelen die geheel onder water komen zijn ook bepaalde naaldhoutsoorten toepasbaar. Zo kan een onderwaterbeschoeiing of palenrij geheel uit relatief goedkoop naaldhout gemaakt worden.

Wanneer de beschoeiing van kunststof of composiet wordt gemaakt heeft het een langere technische levensduur dan hout. Hout is echter goedkoper en heeft een lagere milieubelasting. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden in uw situatie.

Oeverbescherming

Aanleggen van natuurlijke oevers

Als er voldoende ruimte beschikbaar is, kunnen natuurvriendelijke oevers aangelegd worden. Hierbij worden onder en boven water flauwe hellingen aangelegd, waar een verscheidenheid aan planten kan groeien. In deze planten kunnen veel insecten, amfibieën, vissen, vogels en kleine zoogdieren voedsel vinden en schuilen. Een natuurvriendelijke oever stimuleert daardoor de biodiversiteit. Wij hebben veel ervaring met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Wij kunnen u adviseren over aanleg en onderhoud. Het is bovendien mogelijk om een subsidie te krijgen voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever vanuit het waterschap.

Bruggen

Aanleg en onderhoud van bruggen

Wij zijn ervaren in het bouwen en renoveren van houten en stalen bruggen voor licht verkeer. Vaak gaat het om voetgangers- en fietsbruggen, maar we bouwen ook lichte autobruggen om bijvoorbeeld woonpercelen te ontsluiten. Naast de aanleg van bruggen realiseren we ook onderhoud aan reeds bestaande bruggen.

Bij Multi-Tuin en Landschap zijn wij bovendien gespecialiseerd in passende oplossingen bieden voor complexe casussen. Dankzij onze creatieve werkwijze bieden wij oplossingen die vaak niet voor de hand liggen, maar wel eenvoudiger uitvoerbaar, kostenefficiënter en kwalitatief minimaal net zo goed zijn.

Bent u benieuwd wat wij allemaal voor uw bruggen-project kunnen betekenen? Lees dan meer over het bouwen en renoveren van bruggen.

Waterwerken

Aanleggen van steigers en vlonders

Om te kunnen recreëren aan en op het water worden steigers, aanlegsteigers, jachthavens en vlonders aangelegd. Wij zijn in staat om steigers te realiseren voor alle vormen van recreatief gebruik. Voor de aanleg van steigers en vlonders gebruiken wij hoofdzakelijk hardhout. In enkele gevallen gebruiken we ook staal in combinatie met hardhout en/of composiet.

Daarnaast voorzien wij steigers en vlonders van gripstrips met een anti-slip laag. Dit zorgt ervoor dat de steigers minder glad worden bij regenval of door recreatief gebruik van zwemmers. De griptrips zorgen namelijk voor een ruwere bovenlaag waardoor het risico op uitglijden aanzienlijk lager wordt. Benieuwd naar uw mogelijkheden bij de aanleg van een steiger of vlonder? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Waterafvoer

Aanleg van stuwen en duikers

Om de waterafvoer in polder te regelen wordt gebruik gemaakt van o.a. stuwen en duikers. Wij hebben ervaring in het aanbrengen van houten en betonnen stuwen. Duikers die we aanbrengen zijn vaak van staal, kunststof of beton.

Waterwerken

Technisch maatwerk

Veel situaties in en rondom het waren zijn uniek. Het ene water is namelijk het andere niet en iedere oever is anders opgebouwd. Ook zijn sommige plekken op het water lastig bereikbaar, waardoor er technisch maatwerk nodig is om een passende oplossing te kunnen bieden. Vaak zijn dit dure oplossingen door het uitdagende karakter van de situatie. Bij Multi-Tuin en Landschap zijn wij erin gespecialiseerd om juist in zulke situaties een oplossing op maat te bieden, zonder dat deze oplossing duurder is dan traditionele methodes.