Speelvoorzieningen2024-02-22T14:19:41+00:00

Natuurlijke en klassieke

Speeltuinen en speeltoestellen

Multi-Tuin en Landschap realiseert verschillende soorten speelvoorzieningen. Speelvoorzieningen lopen uiteen van gemaaid trapveldje tot speeltuin met luxe speeltoestellen. Wij realiseren iedere vorm van speelvoorziening, van natuurlijke speelplaats tot klassieke speeltuin met wipkippen en schommels. Onze specialiteit ligt echter op het gebied van natuurlijke speeltuinen. Door de opgebouwde contacten in de wereld van het ‘natuurlijk spelen’ en jarenlange ervaring zijn wij een sterke partner. Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor uw natuurspeeltuin of groen schoolplein.

Speelvoorzieningen

Het concept van natuurlijk spelen

Bij natuurlijk spelen staat de ontwikkeling van het kind in de natuur centraal. Buitenspelen is gezond en het draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Creatief speelgedrag wordt gestimuleerd door een natuurlijke omgeving met onder andere houten stammen, stromend water en speelzand. De materialen die worden toegepast zijn natuurlijk en duurzaam. In een natuurlijke speeltuin kun je als kind balanceren en klimmen en klauteren op houten speeltoestellen. De kinderen kunnen er ook hutten bouwen en verstoppertje spelen. Een natuurlijke speelplaats draagt naast de ontwikkeling van kinderen ook bij aan duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Natuurlijk spelen wordt daarom steeds vaker toegepast in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan groene schoolpleinen en speelplaatsen bij restaurants. Het grote voordeel van natuurlijke speelplaatsen is dat je ook niet vast zit aan een vast ontwerp. Een natuurspeelplaats kan overal worden geplaatst en passend worden gemaakt bij de mogelijkheden van de omgeving. Multi-Tuin heeft inmiddels meer dan tien jaar ervaring in het aanleggen van natuurlijke speeltuinen.

Natuurlijk spelen

Natuurlijke speeltuinen als stimulans voor de biodiversiteit

Een natuurspeeltuin biedt kansen om naast het speelplezier ook de biodiversiteit te vergroten. Sloten, wadi’s, hoogteverschillen en muurtjes maken de locatie geschikt voor een verscheidenheid aan planten en dieren. Van belang is wel dat de nadruk wordt gelegd op inheemse beplanting. Inheemse beplanting zorgt er namelijk voor dat inheemse insectensoorten ook goed gedijen. De bloemenmengsels die bij natuurspeelplaatsen worden toegepast zijn niet alleen leuk om te zien, maar trekken ook vlinders, zweefvliegen en bijen aan.

Speelsloten en wadi’s hebben naast hun speelwaarde ook belang voor het bufferen van neerslag. Neerslag die valt wordt zoveel mogelijk in de bodem afgevoerd in plaats van via de riolering. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd aan het tegengaan van wateroverlast bij hevige regenval en wordt het bodemwaterpijl aangevuld bij neerslag.

Natuurlijk spelen

De aanleg van natuurlijke speeltuinen

De aanleg van een natuurspeeltuin omvat diverse disciplines. Onder andere grondwerk, bestrating, afwatering, valondergronden, speelzand, beplanting, hekwerken, speeltoestellen en meubilair. Vaak wordt naast de natuurlijke speeltuin een speelsloot gegraven vanwege de grote speelwaarde. Vrijkomende grond wordt vaak weer in speelheuvels verwerkt, zodat een glooiend terrein ontstaat. Door toepassing van bloemenmengsels en beplanting ontstaan nog meer hoogteverschillen en krijgt de natuurlijke speeltuin zijn eigen unieke karakter.

Voor alle werkzaamheden omtrent de aanleg van natuurlijke speelplaatsen hebben wij alle machines en expertise in huis. Daarnaast houden wij met het ontwerp van de natuurlijke speelplaats al rekening met de mogelijkheden die de omgeving biedt. De speeltuin wordt daardoor één geheel met de omgeving, waardoor iedere natuurlijke speeltuin uniek is.

Naast het aanleggen van natuurlijke speeltuinen produceren we ook zelf toestellen en meubilair voor speeltuinen. De houtsoorten die we hiervoor gebruiken zijn voornamelijk robinia en eiken. De speeltoestellen laten we keuren door een onafhankelijke keuringsinstantie en leveren we compleet met logboek.

Speelvoorzieningen

Aanleg van groene en groenblauwe schoolpleinen

Veel schoolpleinen worden momenteel omgevormd naar groen blauwe schoolpleinen, waarbij natuurlijk spelen een belangrijke rol speelt. Een groen of groenblauw schoolplein biedt veel mogelijkheden om buitenles te geven over thema’s als duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit. Een groen schoolplein zorgt er bovendien voor dat kinderen zicht zelfverzekerder voelen en meer vrienden maken, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Lees wat wij voor u kunnen betekenen bij de inrichting van een groenblauw schoolplein.

Veelgestelde vragen

Wat is natuurlijk spelen?2024-02-22T14:12:29+00:00

Natuurlijk spelen omvat alle vormen van spelen die kinderen in direct contact brengen met de natuurlijke omgeving. Dit kan variëren van speelbosjes en bloemrijke speelweides tot het gebruik van zwerfkeien, stapstenen en het spelen met zand, water, takken en boomstammen. Ook robuuste eiken- of acaciahouten speeltoestellen, hoogteverschillen en kruip-door-sluip-doorpaadjes vallen hieronder. Natuurlijk spelen moedigt kinderen aan om hun zintuigen te gebruiken, creatief te zijn en te genieten van de natuurlijke elementen om hen heen. Door middel van deze activiteiten kunnen kinderen waardevolle ervaringen opdoen die bijdragen aan hun fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling.

Ga naar de bovenkant