Speeltuin Bredius

Ontwerpster Sigrun Lobst van Aardrijk heeft met inspraak van vrijwilligers van Stichting Landgoed Bredius een ontwerp gemaakt voor een natuurspeelplaats. MTL heeft deze natuurspeelplaats aangelegd in het Brediuspark te Woerden. Inmiddels is de speeltuin klaar voor spannende ontdekkingstochten met onderweg vele uitdagingen.

Sigrun Lobst heeft MTL een Programma van Eisen en een schetsontwerp aangeleverd. Vervolgens is de speeltuin in nauwe samenwerking met Sigrun aangelegd. De materialen zijn zo toegepast, dat naast de speeltoestellen, ook de natuur bijdraagt aan de speelwaarde. Zo zijn er met behulp van beplanting diverse verstopplekken gecreëerd. Er is zelfs een boom omgetrokken, die nu dienst doet als levende klim- en speelboom.

Als kind kun je op een ware ontdekkingstocht gaan. Je kunt rivieren oversteken, bergen beklimmen, door tunnels kruipen en je weg zoeken door het oerwoud. Kortom, met wat kinderlijke fantasie word je een echte avonturier.

Bij de speelplaats zijn watergangen aangelegd met verschillende waterdieptes. In de watergangen liggen kleine en grote eilanden. De grond die vrijgekomen is bij het uitgraven, is gebruikt om heuvels aan te leggen. Met een gesloten grondbalans heeft dezelfde oppervlakte bijzonder veel extra speelwaarde gekregen.

In het ontwerp is ook gedacht aan de ecologische bijdrage van de speelplaats. Zo is er enkel inheemse beplanting toegepast en zijn er zeven verschillende soorten bloemenmengsels ingezaaid, waaronder een bijenmengsel.

De vrijwilligers van Stichting Landgoed Bredius hebben diverse werkzaamheden uitgevoerd. Zo hebben zij onder andere een takkenril aangelegd. Zij zullen ook zorgdragen voor het beheer van de speelplaats.

Inmiddels is de speelplaats gekeurd, ingeplant en ingezaaid. Het is nog even wachten tot de speelplaats geheel groen kleurt, maar er wordt ondertussen al volop gespeeld.

Opdrachtgever: Stichting Landgoed Bredius
Landschapsarchitect: Sigrun Lobst – Aardrijk