Urnentuin Begraafplaats St. Barbara

Op Begraafplaats St. Barbara in Utrecht heeft Multi-Tuin en Landschap (MTL) een nieuwe urnentuin van ca. 1.500 m2 gerealiseerd. De opdrachtgever had al wat ideeën en concepten, die MTL vervolgens heeft uitgewerkt tot een compleet ontwerp met beplantingsplan.

Aan de ene zijde wordt de urnentuin omringd door een talud met begroeiing. In dit talud zijn ca. 50 stuks urnennissen verwerkt. Aan de andere zijde wordt de urnentuin afgeschermd door een gemetselde muur in unieke vormgeving met ca. 125 urnennissen.

Uniek ontwerp

In het hart van de urnentuin is een ronde asverstrooiingsput gemetseld. De put is geplaatst in een cirkel van bestrating met afgedankte gebroken grafstenen. Deze afgedankte grafstenen zijn door de opdrachtgever ter beschikking gesteld voor hergebruik. Op de put is een glazen asverstrooiingsschaal, naar ontwerp van Ada Wille, gemonteerd.

Door hoogte in het ontwerp is de urnentuin besloten en geeft dit een beleving van rust en kalmte. Deze hoogte is gerealiseerd in de vorm van bomen, hagen, taluds en de urnenmuur. De zorgvuldig geselecteerde beplanting sluit aan bij deze beleving. Het gehele ontwerp is gerealiseerd en half april opgeleverd.