Klimaatbestendig schoolplein in Capelle aan den IJssel

Het schoolplein van basisschool Groen van Prinsterer in Capelle aan den IJssel was tot voor kort een tegelvlakte met een enkel speeltoestel. Het plein bood weinig uitdaging aan de kinderen, werd snel warm en bij regenval was er regelmatig wateroverlast. Het werd daarom hoog tijd om het schoolplein te renoveren. Bureau RIS uit Gouda heeft een ontwerp gemaakt, waarin spelen, beleving, educatie, biodiversiteit en waterberging zijn gecombineerd. Multi-Tuin en Landschap (MTL) heeft de aanleg van het schoolplein verzorgd.

Ondergrondse  waterberging

Zo is er een ondergrondse Rockflow-waterberging van 85 m3 (85.000 liter) ingegraven, geleverd door Lapinus. Een deel van het water dat op het dak van de school valt, wordt afgevoerd naar de waterberging. De waterberging functioneert als een grote spons, het neemt het regenwater in zich op. Het water zakt vervolgens langzaam vanuit de waterberging in de bodem. Door het toepassen van de waterberging wordt het riool ontlast.

Nieuwe speeltoestellen

De inrichting van het schoolplein bestaat uit Robinia speelstructuren, speels gemetselde muren van restmateriaal, een voetbalkooi en inheemse bomen en beplanting. In het voorjaar van 2022 is het schoolplein, dat ook voor de buurtkinderen toegankelijk is, feestelijk geopend.

Opdrachtgever: Basisschool Groen van Prinsterer in Capelle aan den IJssel
Ontwerper: Bureau RIS

Meer informatie over speelvoorzieningen

Meer informatie

Direct contact opnemen

Contact opnemen